AKTUELNO

Istoričar sa Instituta za evropske studije dr Momčilo Diklić istakao je da je srpski narod dva puta došao neposredno pod hrvatsku vlast i nestao – prvi put od 1941. do 1945. godine, a potom 1991. do 1995. godine.

- Ako pogledate i danas šta se dešava u Hrvatskoj vidite da ova struktura koja je na vlasti ne pripada avnojevskoj Hrvatskoj, nego blajburškoj strukturi. Kolinda Grabar Kitarović je to pokušavala da prikrije. Našao sam jednu fotografiju gde i ona pozdravlja sa ispruženom rukom.. Ona je pokušla da pokaže da “Za dom spremni” nije ustaški pozdrav i da ispužena ruka nije nacistički pozdrav, da bi se na kraju izvinila – rekao je Diklić za Pink.

On je dodao da se Kolinda Grabar Kitarović nije obazirala na antifašističke kritike iz Hrvatske koje postoje, tek kada je opomena došla iz EU, nastao je problem. Prema njegovim rečima, u takvim uslovima srpski narod nije mogao opstati.

- Hrvatsko društvo nije izvršilo 1945. godine denacifikaciju, odnosno deustašizaciju – naglasio je Diklić. Prema njegovim rečima, u određivanju granica Banovine Hrvatske nisu učestvovali Srbi, kao ni u slučaju avnojevske Hrvatske iako su bili ravnoprevana komponenta.

- Srbi su pred Drugi svetski rat imali u Hravstkoj 91 opštinu sa većinskim srpskim stanovništvom, koje su naprosto nestale – u Slavoji, Dalmaciji, Bosanskoj Krajni…- ukazao je Diklić.

#Hrvatska

'